niedziela, 27 września 2015

Szyszki!

Przyszła jesień, czas na szyszki!

 
Minęło już sporo czasu od ostatniego wpisu, dlatego też postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na coś niezwykle prostego, szybkiego w wykonaniu i całkowicie bezpiekarnikowego (nadal próbuję przestawić się na elektryczny).

Szyszki kojarzą mi się z dzieciństwem, z jesiennymi wieczorami pod kocem... a Wam? :-)



SKŁADNIKI:
ok. 100 gramów ryżu preparowanego (dmuchanego)
300 gramów cukierków krówek (najlepiej ciągutek)
100 gramów masła
opcjonalnie łyżeczka gorzkiego kakao

W garnku lub na patelni rozpuszczamy na małym ogniu krówki i masło. Mieszamy na jednolitą masę. Tu, jeśli wolicie szyszki w wersji kakaowej jest czas na dodanie kakao do masy i dokładne wymieszanie, aby pozbyć się grudek.
Zdjąć z panika, dodać ryż preparowany i wymieszać.
Lekko przestudzone (tak żeby nie parzyło dłoni)  formować w kulki lekko przygniatając ziarenka.
Po wystudzeniu jeść :D