Kto mnie czyta regularnie ten wie, że nie lubię utrudniać w kuchni. Proste i szybkie rozwiązania, a do tego pyszne, to coś co pasuje mi najbardziej.
Dziś nie będzie inaczej :-) Szybki budyń w sam raz na leniwą niedzielę. Dzięki skrobi kukurydzianej dla dukanujących też :-)
W sumie mocno się zdziwiłam porównując składniki budyniu, który Wam dziś zaprezentuję i tego do kupienia w sklepie z torebki... Nie ma tam żadnych cudów i udziwnień, no poza odrobiną chemii, ale skład jest prosty i łatwy do odtworzenia w domu. Taniej. Szybki przelicznik - pół kg skrobi kukurydzianej 6zł, jeden budyń ze sklepu 1zł. Rachunek jest prosty, nawet dla mało matematycznych.
Domowy jest tańszy, bez niepotrzebnych sztucznych barwników i niewiadomego pochodzenia aromatów, a równie ekspresowy.
To co? Do garów!
SKŁADNIKI:
2 szklanki mleka
2 łyżki skrobi kukurydzianej
słodzik lub cukier
kakao gorzkie
wanilia lub dowolny aromat w płynie
Zasada jest prosta - na każdą szklankę mleka bierzemy 1 łyżkę skrobi.
1,5szklanki mleka podgrzewamy w garnku. Pozostałe mleko mieszamy w kubku ze skrobią, słodzikiem, kakao i aromatem.
Wlewamy na gorące mleko, cały czas mieszając aż do zgęstnienia.
Potem siup do miseczek i deser gotowy. Prawda, że proste? A jakie pyszne, mniam!
Zamiast kakao możecie dodać owoce, cynamon, rodzynki, czy laskę wanilii. I tak będzie pysznie. A do tego ekspresowo :-)
Wiadomo - domowy zawsze najlepszy :)
OdpowiedzUsuń