środa, 18 lipca 2012

Szpinakove love



Najwspanialsze doznanie dnia. Zdecydowanie. Szpinakowe. Love.
Pierwszy raz taki obiad przyrządził mi mój Małż. Potem sama, krok po kroku poznawałam sekrety tego smakołyku. Pyszny, kremowy, szpinakowo-czosnkowy. Wzorcowy.
Tym razem podzieliliśmy się pracą. Mięsiwo i makaron Małż, sos ja. Wspólne gotowanie. Ot co!
Danie, może nie wygląda  ale jest przepyszne. Gwarantuję :)

SOS:
ok. 400g świeżego szpinaku
łyżka masła
ząbek czosnku
ok. 250 ml śmietany kremówki
sól, pieprz

DODATKOWO:
makaron tagliatelle (ilość zależna od apetytu)
pierś z kurczaka
sól, pieprz, mąka, oliwa

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Na małym ogniu, żeby masła aby nie spalić :) Na masło kładziemy liście szpinaku. Teraz jest ich caaaaała masa, ale spokojnie, pod koniec szpinak będzie już ledwo przykrywał dno patelni. Liście co jakiś czas obracamy. Będą robić się coraz bardziej podduszone, oklapłe, aż zrobią się całkiem malutkie. Im dłużej będzie trwał proces, tym szpinak będzie delikatniejszy.
Czosnek siekamy na drobno i dokładamy na patelnię. Chwilkę razem podsmażamy.
Całość zalewamy kremówką, przyprawiamy. Mieszamy tak długo, aż śmietana idealnie zgęstnieje, tworząc ze szpinakiem pyszny sos.

W międzyczasie pierś dzielimy na małe plasterki. Jak płatki. Każdy oprószamy solą i pieprzem, delikatnie obtaczamy w mące. Smażymy na oliwie na złoto.

Pamiętajmy o ugotowaniu makaronu. Tylko nie na żadną paćkę! Makaron musi być al dente :) Odcedzony makaron wrzucamy na patelnię z sosem i razem całość mieszamy, aż sos pokryje całkowicie makaron.

Gotowe! Teraz tylko pozostaje nam wyłożyć na talerz i zjeść :)

P.S. Z patelni też smakuje wybornie!


8 komentarzy:

  1. to musi być cudowne !
    jeśli chcesz mogę Ci dać przepis na podobne danie z kurczakiem i makaronem w sosie śmietanowo-czosnkowym. Jeśli jesteś zainteresowana skontaktuj się ze mną mailowo ;)
    thedevilsmiling@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis pycha :) Dzięki dobra kobieto!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jejku, jak ja lubie szpinak! A z makaronem to już poezja :)
    Wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smacznie mimo że nie lubię szpinaku ;)
    Zapraszam do siebie nowa notka z cieniami Wibo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z jakiej firmy użyłaś makaron?? Robię podobne danie tyle że z rybką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie nie pamiętam ale na 100% jakiś z Włoch, TŻ ma na tym punkcie spaczenie zawodowe :D

      Usuń
  6. Uwielbiam szpinak! Na pewno wkrótce to przygotuję na obiad :)

    OdpowiedzUsuń