Ciasto francuskie jest dobre z dwóch powodów. Bo jest ciastem, no i jest francuskie Oczywiście powodów jego znakomitości jest dużo więcej, ale o tym może kiedy indziej.
Już dawno chciałam przygotować ślimaczki, jednak zamierzałam zrobić z białym serkiem z kostki rozrobionym z żółtkiem i cukrem waniliowym. Do tego jeżyny. Sera w domu nie było, za to był serek homo. Nie byłam pewna czy przy ślimaku nie wypłynie, więc wahałam się troszkę. Ratunkiem okazała się pewna pyszna strona gdzie takie właśnie francuskie z homogenizowanym przygotowano. Zaryzykowałam więc i zmajstrowałam. Jeżynowe ślimaki moich marzeń.
SKŁADNIKI:
ciasto francuskie
125-150 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
jeżyny (24 lub 27 sztuk)
wiórki kokosowe
ewentualnie cukier puder
Ciasto rozwijamy i smarujemy serkiem homogenizowanym pozostawiając z jednego krótkiego brzegu około 2cm bez smarowidła. Układamy jeżyny zgodnie z obrazkiem poniżej gdzie żółte jest ciasto, biały serek no i jeżynowe jeżyny ;)
Zawijamy ciasto zaczynając od jeżyn, kierując się do prawego brzegu, w międzyczasie ukłądając ponownie rządek jeżyn. Gotowego zawijańca dzielimy na kawałki, ilość zgodną z ilością jeżyn. Delikatnie formujemy bardziej udany, okrągły kształt i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180*C. Na koniec, ostudzone ślimaki możemy osłodzić cukrem pudrem. No i mam kolejne love!
podobaja mi sie te slimaczki! ^^
OdpowiedzUsuńPodobne ślimaczki spotkałam kiedyś w wersji niesłodkiej bo ze szpinakiem. Twoje wyglądają równie kusząco :-)
OdpowiedzUsuńA widzisz, ze szpinakiem też bym musiała przetestować :) Ze szpinakiem i fetą np :) Dzięki za inspirację :*
OdpowiedzUsuńPyszne pyszne :D
OdpowiedzUsuńoo, takich jeszcze nie próbowałam :) a ciasto francuskie uwielbiam w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuń