niedziela, 29 września 2013

Bananowiec



Idąc za ciosem - dziś przepis na wspaniałe ciasto bananowe. Słodkie, bananowe, małe piegowate szczęście.
Pomysł nie mój (niestety!), zgarnęłam go od siostry, a ona przygarnęła go kiedyś przemierzając internet. Nie znam strony źródłowej kłaniam się więc w pas i błagam o przebaczenie :-)

SKŁADNIKI:
110 gramów masła
150 gramów cukru pudru (w oryginalnym przepisie było aż 290 gramów, ale ja dałam mniej i ciasto i tak wyszło słodkie)
2 jajka
240 gramów mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego lub łyżeczka aromatu waniliowego
3 duże banany

Ucieramy masło z cukrem pudrem, na koniec dodajemy jedno jajko i dalej mieszamy. Dosypujemy nieco mąki, ucieramy. Dodajemy drugie jajko, resztę mąki oraz proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
W osobnym naczyniu rozduszamy widelcem owoce, mieszamy z ekstraktem waniliowym.
Poduszone owoce mieszamy z ciastem, wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 170-180*C przez około 50 minut.
Ciasto szybko się rumieni pozostając w środku nadal surowym, dlatego też gdy już złapie kolor dobrze jest je przykryć folią aluminiową by doszło :-)

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz