niedziela, 16 lutego 2014

Szneki z glancem

Witajcie,
przepis na szneki przeleżał jakiś czas, zdjęcia też dojrzewały ale w końcu nadszedł czas podzielenia się z Wami drożdżówkami idealnymi :-)  Idealnymi jeśli lubicie, tak jak ja, delikatne, miękkie i puszyste ciasto z chrupkim wierzchem.

Zatem? Szneka raz!



SKŁADNIKI:

ciasto:
120-130ml letniego mleka
ok.80g cukru
10g drożdży
250g mąki
1 jajko
70g masła
szczypta soli

kruszonka:
100g mąki
50g cukru
50g masła

lukier:
9 łyżek cukru pudru
3 łyżki mleka

Letnie mleko mieszamy z łyżeczką cukru i drożdżami, pozostawiamy w cieple ok 20 minut.
Mąkę wraz z cukrem, solą i rozczynem mieszamy, następnie dodajemy jajko i masło, mieszamy hakami.
Przygotowujemy kruszonkę.

Ciasto pozostawiamy na około 30 minut w cieple do wyrośnięcia.

Następnie formujemy drożdżówki, obficie posypując je kruszonką. Pozostawiamy przykryte bawełnianą/lnianą ściereczką na kolejne 30 minut.

Drożdżówki pieczemy na złoto, około 15 minut w temp.180*C.

Przestudzone szneki polewany lukrem. 

Smacznego!


8 komentarzy:

  1. Ile lukru, mmm! Nie ma to jak domowe drożdżówki ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla Małża szneki bez lukru to nie szneki :D

      Usuń
  2. Mniam az slinka ciekanie na sam widok :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeju! Jakie pyszności, gdzie kolejne przepisy, co? Głodna mam blogować? :D:D:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio cierpię na niedobór czasu :-( Piekę rzadziej a jak upiekę to nie zdążę obfocić bo znika w mgnieniu oka... Poprawię się! Obiecuję! Gdzież to tak na głodniaka blogować ;-)

      Usuń
  4. Wygląda pysznie! Nigdy nie słyszałam o takim określeniu drożdżówki - "szneka".

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo w Poznaniu szneki to szneki... :D Tylko reszta kraju się dziwi i mówi drożdżówki ;-)

      Usuń