Witajcie,
przepis na szneki przeleżał jakiś czas, zdjęcia też dojrzewały ale w końcu nadszedł czas podzielenia się z Wami drożdżówkami idealnymi :-) Idealnymi jeśli lubicie, tak jak ja, delikatne, miękkie i puszyste ciasto z chrupkim wierzchem.
Zatem? Szneka raz!
SKŁADNIKI:
ciasto:
120-130ml letniego mleka
ok.80g cukru
10g drożdży
250g mąki
1 jajko
70g masła
szczypta soli
kruszonka:
100g mąki
50g cukru
50g masła
lukier:
9 łyżek cukru pudru
3 łyżki mleka
Letnie mleko mieszamy z łyżeczką cukru i drożdżami, pozostawiamy w cieple ok 20 minut.
Mąkę wraz z cukrem, solą i rozczynem mieszamy, następnie dodajemy jajko i masło, mieszamy hakami.
Przygotowujemy kruszonkę.
Ciasto pozostawiamy na około 30 minut w cieple do wyrośnięcia.
Następnie formujemy drożdżówki, obficie posypując je kruszonką. Pozostawiamy przykryte bawełnianą/lnianą ściereczką na kolejne 30 minut.
Drożdżówki pieczemy na złoto, około 15 minut w temp.180*C.
Przestudzone szneki polewany lukrem.
Smacznego!
Ile lukru, mmm! Nie ma to jak domowe drożdżówki ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńDla Małża szneki bez lukru to nie szneki :D
UsuńMniam az slinka ciekanie na sam widok :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńJeju! Jakie pyszności, gdzie kolejne przepisy, co? Głodna mam blogować? :D:D:D
OdpowiedzUsuńOstatnio cierpię na niedobór czasu :-( Piekę rzadziej a jak upiekę to nie zdążę obfocić bo znika w mgnieniu oka... Poprawię się! Obiecuję! Gdzież to tak na głodniaka blogować ;-)
UsuńWygląda pysznie! Nigdy nie słyszałam o takim określeniu drożdżówki - "szneka".
OdpowiedzUsuńBo w Poznaniu szneki to szneki... :D Tylko reszta kraju się dziwi i mówi drożdżówki ;-)
Usuń